D R U G I K O N K U R S

za upis učenika u prvi razred srednjih škola sa područja Kantona Sarajevo u školskoj 2024/2025. godini

Drugi konkurs za upis u PRVI razred srednje škole u školskoj 2024/2025. godini traje od 2. jula do 4. jula 2024. godine do 16.00 sati.

Prva prijava učenika na online sistem za upis u srednje škole na području Kantona Sarajevo u Drugom konkursnom roku počinje u utorak, 2.7.2024. godine, od 08:00 sati putem web stranice http://www.upis.emis.edu.ba/.

Smjerovi u našoj školi u kojima još ima slobodnih mjesta za upis su:

SMJEROVIBROJ SLOBODNIH MJESTA
Prerađivač mlijeka10
Cvjećar – vrtlar5
Mesar5
Pekar11
Poljoprivredni tehničar1

Prerađivač mlijeka:

Učenici će naučiti sve o mlijeku i tehnološkom procesu proizvodnje prerađevina od mlijeka. Praktična nastava se obavlja u školskoj radionici gdje imaju priliku da rade na najsavremenijoj opremi  i mljekarskoj industriji. Mljekar se može zaposliti u mljekarskoj industriji ili pokrenuti vlastitu proizvodnju mlječnih prerađevina.

Mesar:

Učenici će naučiti sve o mesu i tehnološkom procesu proizvodnje prerađevina od mesa. Praktična nastava se obavlja u školskoj radionici gdje imaju priliku da rade na najsavremenijoj opremi mesne industrije i privatnim mesnicama i klaonicama. Mesar se može zaposliti u mesari, mesnoj industriji ili pokrenuti vlastiti obrt.

Cvjećar – vrtlar:

Učenici će naučiti sve o proizvodnji, zaštiti i njezi cvijeća.. Praktična nastava se obavlja na školsom poljoprivrednom dobru, Javnom komunalnom preduzeću Park u Nedžarićima i Sokolović koloniji (rasadnicima hortikulturnih biljaka). Nakon završetka obrazovanja može se zaposliti u nekoj od cvjećara, rasadnika ili pokrenuti vlastitu proizvodnju i prodaju cvijeća i rasada.

Pekar:

Učenici će naučiti kako napraviti hljeb, ukusna peciva i slatke konditorske proizvode koji u potpunosti isunjavaju zdravstveno-higijenske zahtjeve. Praktična nastava se obavlja u školskoj radionici. Pekar se može zaposliti u pekari, pekarskoj industriji,  mlinu ili pokrenuti vlastiti obrt.

Poljoprivredni tehničar:

Učenici će naučiti sve o proizvodnji hrane biljnog i animalnog porijekla.
Praktičan dio nastave učenici obavljaju na školskom poljoprivrednom dobru. Nakon završetka školovanja, poljoprivredni tehničar se može zaposliti na poljoprivrednom dobru, farmi, pokrenuti vlastitu proizvodnju hrane ili nastaviti školovanje na fakultetu.