Referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine održan je 29. februara i 1. marta 1992. godine. Izlaznost glasača je bila 63,7% od čega se 99,7% glasača izjasnilo za nezavisnost.

 Nakon održavanja referenduma i objavljivanja rezultata referenduma određene zemlje su već priznale nezavisnost BiH poput Bugarske, Turske, Španije, Libije, Irana. Njemačka je 6. aprila 1992. godine priznala nezavisnost BiH a Sjedinjene Američke Države 08. aprila 1992. godine. .

Nažalost, to je bio i uvod u ratna dešavanja koja su dovela do enormnih razaranja, izgubljenih života i masovnog iseljavanja stanovništa BiH.

Građani i građanke Republike Bosne i Hercegovine su pružili otpor agresiji a Bosna i Hercegovina je očuvala svoj državnopravni i historijski kontinuitet. U američkom gradu Daytonu 21. novembra 1995. potpisan je Mirovni sporazum, čime je neslužbeno završen rat. Konačni sporazum potpisan je u Parizu 14. decembra 1995. godine, a Dejtonski sporazum potvrdio je Bosnu i Hercegovinu kao samostalnu i suverenu državu u evropskoj porodici država.

Svim učenicima, roditeljima i zaposlenicima JU “Srednja škola poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti” Sarajevo želimo sretan 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.