Dana 16. 6. 2024. na lokalitetu Vrela Bosne vrijedne učenice Dramske sekcije naše škole snimile su videospot za performans “Kada bi mrtvi govorili”

Performans predstavlja dubok izraz poštovanja prema svim mladim, nasilno prekinutim, nevino stradalim životima i njihovim porodicama koje su u posljednih 15-ak godina doživljele nenadoknadivi gubitak.

Na ovaj način želimo pokazati da nisu sami, da dijelimo njihovu bol i da promoviranjem istinskih vrijednosti čuvamo njihove voljene od zaborava, ali i društvo od novih tragedija. 

Rekreirajući mlade žrtve progovaramo o ozbiljnim problemima našeg društva kao što su vršnjačko nasilje, ubistva bez povoda, stradanja u saobraćajnim nesrećama uzrokovana brutalnim zakonskim prijestupima.

Performans je poklon, podsjetnik, podstrek i nauk za našu omladinu da živi dostojanstveno, čiste savjesti, čuvajući tuđe pravo na život. 

Na ovaj način podstičemo učenike na solidarnost, aktivizam u društvu, izgrađivanje kritičkog mišljenja te im pružamo mogućnost da realiziranjem društveno korisnih projekata izgrađuju svoje samopouzdanje.