U petak, 13.10.2023. godine učenici prvih razreda u pratnji devet profesora su posjetili galeriju Collegium Artisticum na Skenderiji u kojoj je postavljena izložba pod nazivom: „Pod nebom vedre vjere- Islam i Evropa u iskustvu Bosne“

Organizator izložbe je Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Zemaljskim muzejom, Historijskim arhivom, Umjetničkom galerijom BiH i drugim institucijama, uz saglasnost Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo.

Riječ je o izložbi multidisciplinarnog i edukativnog karaktera sa temama koje se prelamaju kroz skoro sve školske predmete, a koji zorno predstavljaju raskoš našeg kulturno- civilizacijskog naslijeđa.

Učenici su sa svojim nastavnicima imali priliku pogledati oko 700 eksponata izloženih u 23 sekcije koji prezentuju nacionalno i kulturno-civilizacijsko blago Bosne i Hercegovine, zemlje sa izuzezno bogatim, kako istočnim tako i zapadnim kulturno-civilizacijskim naslijeđem.

Učenici su kroz ovu izložbu obogatili svoje iskustvo i doživljaj, dobili su širu sliku bogate i slojevite historije i kulture naše domovine Bosne i Hercegovine.

Izložba je bila prilika da se podsjetimo na ljepotu raznolikosti kao i vrijednosti zajedništva koje je neophodno njegovati i živjeti svakodnevno.

Profesori koji su pratili učenike: Čengić Adnana, Beširović Supha, Bačinović-Durić Vildana, Bašić Nijaz, Mujanović Ajdin, Kalić Ahmedin, Hožić Ibro, Mulić Elbasa i Begović Lejla.