25. novembar se obilježava kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Naime, upravo tog historijski vrlo značajnog dana 1943. godine održano je prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine), u Mrkonjić Gradu. Na pomenutom zasjedanju donesena je odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice, koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne, te je Bosna i Hercegovina definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.

25. novembra 1943. godine Bosna i Hercegovina je, dakle, obnovila svoju državnost, koju je izgubila 1463. godine, kada je potpala pod upravu Osmanske imperije.

Ono što je najvažnija činjenica i zaključak zasjedanja ZAVNOBiH-a, je upravo činjenica da je Bosna i Hercegovina, odlukom na ovom zasjedanju, definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava. Treba dodati da je ovu odluku na zasjedanju ZAVNOBIH-a potvrdilo i izglasalo 247 vijećnika ZAVNOBIH-a, svih bh. naroda.

Ovim aktima istovremeno je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, koja nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata.

SVIM BOSANCIMA I HERCEGOVCIMA SRETAN 25. NOVEMBAR DAN DRŽAVNOSTI NAŠE JEDINE DOMOVINE BOSNE I HERCEGOVINE!

GALERIJA RADOVA (link otvarate klikom na tekst)

Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine članovi Multimedijalne sekcije su aktivno učestvovali u kreiranju likovnih radova kombinovanih sa digitalnim  tehnologijama kako bi obilježili ovaj poseban dan za našu državu. Radovi učenika će biti postavljeni kao sastavni dio programa na svečanoj akademiji u našoj školi u četvrtak 24.11.2022.

Posebna zahvalnost za naš vrijedni i kreativni tim koji se angažovao u izradi i obradi radova: Šejla Klapuh II-7, Džanela Mešić II-2, Amna Bećar II-2, Merjem Grbo II-2, Ilma Ćosibegović III-2, Čeherzada Mladenović I-7 za pjesmu “Moja Bosna”, Ilhana Bajrovic II-2 za sastav, i za tehničku podšku Enis Kazaferović III-7.

Kratka prezentacija: Dan državnosti Bosne i Hercegovine