Tekst prenosimo u cijelosti – Zvanična Facebook stranica KJKP Park Sarajevo:

Buduće generacije poljoprivrednih i veterinarskih tehničara, te drugih srodnih smjerova koji su sada srednjoškolci sarajevske Srednje škole poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti i u narednom periodu imati će prostore, ogledne plohe i mjesta za praktičnu obuku i prva profesionalna iskustva u zanimanju za koja su se opredijelili. Dogovor je to sa danas održanog sastanka rukovodstva preduzeća Park, direktora Adisa Bešlića i izvršnih direktora Enesa Kazića i Amera Mudželeta sa Seadom Velagić, direktoricom Srednje škole, koja je sa saradnicama boravila u posjeti preduzeću Park. Današnjim dogovorom srednjoškolci kojima će budući profesionalni angažman biti vezan za hortikuturno održavanje zelenila, rasadničku proizvodnju i usluge na korištenje, za ogledne radove iz oblasti praktične obuke dobit će rasadničku površinu od 3.000 metara kvadratnih na kojoj će sasvim samostalno uz stručni angažman profesora, ali i pomoć, stručno znanje i dugogodišnje iskustvo Parkovih inženjera i tehničara zaposlenih u rasadniku u Sokolović Koloniji moći stjecati praktična znanja i vještine koje su im neophodne za buduća zanimanja. Sastanak rukovodstva preduzeća Park i Srednje škole poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti danas je za rezultat imao i dogovor da će o uslovima korištenja i upotrebe dodijeljene parcele u rasadniku Sokolović Kolonije biti potpisan i ugovor o saradnji.

Preduzeće Park, kao privredni subjekt koji u svom sastavu ima i zoološki vrt, te uposlenike koji su veterinarski tehničari u ovom slučaju vodilo je računa i o budućim generacija koje će se baviti veterinom i možda su budući uposlenici ovog kolektiva, pa je i njima omogućena praktična obuka i stjecanje znanja i vještina koja su im potrebna za buduće poslove. Stoga je na današnjem sastanku postignut i dogovor da sadašnji učenici navedene sarajevske Srednje škole, a budući veterinarski tehničari na praktičnu obuku dolaze u Pionirsku dolinu i zoo vrt, kao jedini vrt ovakve vrste i namjene u našem gradu. Znanje i praktična iskustva za budući rad mlade generacije će stjecati u prostoru Pionirske doline i zoo vrta uz stručnu pomoć profesora i članova veterinarskog tima Pionirske doline. O obavljanju prakse u Pionirskoj dolini također će preduzeće Park i Srednja škola potpisati ugovor o saradnji.

Direktor Bešlić tom prilikom iskazao je posebno zadovoljstvo što Park osim svojih redovnih/tekućih poslova za koje je nadležno, ustvari je spremno i kontinuirano ulaže i u znanje i obuku mladih naraštaja, odnosno srednjoškolaca koji će se možda po završetku školovanja odlučiti upravo da ovo preduzeće bude ono u kojem će biti zaposleni. Ta dugoročna ulaganja, koje je preduzeće Park njegovalo i prethodnih godina, prema riječima direktora Bešlića najisplativija su i najdobronamjernija investicija, jer praktično znanje uvijek i svima dobro dođe.

Direktorica Velagić zahvalila se rukovodstvu preduzeća Park na saradnji, te istakla i zahvalnost uposlenicima preduzeća Park na dosadašnjem sličnom angažmanu da svoja znanja i iskustva iz oblasti hortikuturne, rasadničke proizvodnje i veterine nesebično prenosu i budućim kolegama, te istakla da je ponosna na saradnju koju imaju preduzeće Park i obrazovna ustanova na čijem je čelu.