Cvijeće je najljepši proljetni ukras svakog balkona

Cvijeće je najljepši proljetni ukras svakog balkona.

Jedna od osnovnih odrednica sadnje balkonskog cvijeća je na kojoj se strani svijeta nalazi balkon. Ako je on na jugu izaberite bilje koje voli sunčevu svjetlost, a ako je okrenut prema istoku ili zapadu bilje koje voli sjenu.
Ako na vašem balkonu prevladava sunce izaberite slijedeće biljke:

1. Petunija
Ako želite da vaše petunije budu bogate cvjetovima jednom sedmično prihranjujte ih tekućim gnojivom za petunije bogatim željezom. Cvjetaju od ranog ljeta do početka jeseni te im redovno treba kidati cvjetove koji su se osušili što im povećava cvjetanje.

2. Pelargonija
Dvije su osnovne grupe, puzavice i grmolike pelargonije. Puzavice imaju glatko lišće i, kao što im ime kaže, rastu u vidu puzavice. Grmolike imaju baršunasto lišće i rastu u vidu grma do visine 90 centimetara. Ima ih raznim bojama, a cvjetovi su jednoredni ili višeredni.

3. Pustinjska ruža
Ima debelu stabljiku, izdanke i mesnate listove. Cvijeta u  prepoznatljivoj žarko ružičastoj boji koja je u sredini cvijeta svjetlija.

4. Ivančica (margarita)
Višegodišnja je biljka, grmolikog oblika s malim cvjetovima, ne većim od pet centimetara, bijelih latica koje omeđuju žuto središte, a rastu na vitkoj dugoj peteljci.
5. Verbena
Uglavnom je nalazimo u crvenoj, ružičastoj boji te u plavoj , ljubičastoj, žutoj te bijeloj boji sa zelenim tvrđim nareckanim listićima, koje mogu na dodir ruke ostaviti lagano peckanje. Postoji grmolika verbena te puzava.

Ako na vašem balkonu prevladava sjena izaberite slijedeće biljke:

1. Fuksija
Uz pelargoniju i petuniju, fuksija je najčešća biljka na balkonima. Svakih 14 dana treba je dohranjivati zalijevanjem otopinom gnojiva. Cvjetići fuksije su vrlo nježni i osjetljivi pa zato biljku u cvatu nije dobro okretati i pomicati.

2. Vodenika
Postoji mnogo hidrida, a svi imaju plosnate cvjetove sa po pet latica koji mogu biti u velikom rasponu boja: bijela, roza, narančasta, razne nijanse crvene, ljubičaste te prošarane. Tokom  intenzivnog rasta (maj-juni) svakih petnaest dana prihranite je tekućim gnojivom za cvjetnice.
3. Lobelija
Lobelija je malena, jednogodišnja cvatuća biljka grmolika ili visećeg rasta, sitnih cvjetova i listova. Jednostavni ili ispunjeni cvjetići dolaze u nijansama od indigoplave, purpurnoplave, ljubičaste do bijele, često s bijelim ili žutim ‘okom’ u sredini cvijeta.

4. Bršljan
Cvjetovi su bijedozelene boje. Plod su tamnoplave bobice promjera šest do osam centimetara. Bršljan može doživjeti i do nekoliko stotina godina starosti. U prošlim je vremenima bršljan bio simbolom plodnosti i besmrtnosti. Razlog tome vjerojatno je činjenica što je iznimno otporan i ostaje zelen tijekom cijele godine.
5. Begonija
Razlikujemo lisnate begonije, koje se uzgajaju zbog lijepog dekorativnog lišća, i cvjetne begonije. Sve begonije imaju osjetljive, vodenaste listove, metalnog sjaja. Begonije traže obilno zalijevanje, pri čemu treba izbjegavati prskanje lišća, a ni vlažan im zrak ne prija.

“Balkone s puno sunca vole petunije, pelargonije i pustinjske ruže, a balkone u sjeni begonije, fuksije i lobelije”