Uzgojite sami

Povrće iz prijesadnica

Zemlja za uzgoj prijesadnica mora biti lagana, s mnogo pijeska i komposta, a dobro je dodati i treset koji zadržava vlagu. Većina povrtnih kultura uzgaja se iz prijesadnica. Uzgoj povrća iz prijesadnica je sigurniji, prije dolazi do plodonošenja i berbe. Uzgoj prijesadnica u zaštićenim se prostorima (prozorska daska ili zaštićeni balkon) može započeti ranije nego što to omogućuju uslovi direktne sjetve na stalno mjesto. Većina kupusnjača i plodovitog povrća uzgaja se iz prijesadnica. Iako prijesadnice možemo kupiti i gotove, mnogo je sigurnije i jeftinije ako ih sami uzgojimo.

 

Odabir zemlje

Treba znati da je odabir zemlje bitan preduvjet za uspješno klijanje i rast prijesadnica. Iz povrtlarske prakse poznata su loša iskustva s raznim supstratima.
Zemlja za uzgoj prijesadnica mora biti lagana, s mnogo pijeska i komposta, a dobro je dodati i treset koji zadržava vlagu. Također se preporučuje korištenje zemlje krtičnjaka, koja je pročišćena od štetnika, pomiješanu s mnogo zrelog prosijanog komposta, te nešto pijeska i treseta. Nema potrebe trošiti novac na kupovanje posuda i posudica za sijanje prijesadnica ako imate posudice, čašice od jogurta, vrhnja. Takve posudice odlične su za uzgoj prijesadnica.


Posude za sjetvu

različite posude i posudice od plastike, keramike. Postoje i posebne posude
predviđene upravo za uzgoj prijesadnica, napravljene od stiropora, plastike i kartona. Prednost velikih skupnih posuda s pojedinačnim mjestima je što tu možete sijati u svaku rupu po jednu sjemenku, tako da se ne morate baviti pikiranjem mladih biljčica, već kad dođe vrijeme presađivanja na otvoreno, jednostavno presađujete biljke. Prednost je kartonskih posudica u tome što ih možete zajedno s prijesadnicom posaditi na otvoreno. Ako se želite okušati u zasebnoj sjetvi, ne morate kupovati posebne posude za to koje baš i nisu jeftine, vrlo su funkcionalne i kutije za jaja. U čašice možete sijati dvije ili tri sjemenke te mladice poslije pikirati u iste takve čašice od jogurta.

Kada posijati prijesadnice?

Ako ste kupili certificirano sjeme željenog povrća, dobro pročitajte što piše na poleđini svake vrećice. Ako ste sjeme kupili u rinfuzi na tržnici, pitajte proizvođača kada je termin sijanja, pa i u kakvu zemlju. To je važno kako bi prijesadnice bile u najboljoj kondiciji kada dođe vrijeme za presađivanje na otvorenu gredicu.

.

.

.

.

Web stranica – kartica: Savjeti je trenutno u izradi.