Njega lica u proljeće

Prvim danima marta slavimo i novi početak, novo rođenje, nove ljubavi, slavimo i ljepotu. Mnogi kažu ljepota je prolazna. Ne, mladost je prolazna, ljepota NE. Ljepotu ljudi nose sa sobom uvijek, u duši. Međutim, tragovi zime na koži postaju očigledni. A budući da je proljeće na pragu, pravo je vrijeme za “veliko spremanje”! Koliko smo puta dodirom na naše lice osjetile i vidjele promjene ? Hrapavost, perutanje, iritacije, zatezanje, svrbež, umor i beživotnost. Činjenica je da je odgovor na to vanjski uticaj, vjetar, hladnoća, vještački ugrijan i vlažan prostor, a i sami smo djelimično krivi za to.
Stres, i naravno nedovoljan unos tečnosti, vitamina i minerala. Padom temperature snižava se i vlaga u zraku pa tako koža gubi na vlažnosti. Isušivanje kože donosi nam pojavu novih bora.

.

S proljećem, počinje i naša borba u očuvanju ljepote. U proljeće, potrebno je mnogo hidratacije nego zimi, jer to može izazvati upale i kožu učiniti masnom pa su joj potrebne mnogo lakše teksture. Naravno, uz piling, potrebno je nanijeti blažu kremu zbog moguće iritacije. Redovna masaža je itekako poželjna, i to kružni pokreti od brade prema čelu.
To podstiče cirkulaciju i otklanja umor s lica. Detoksikacija voćem i povrćem je idealna za našu kožu, a višak masnoće tokom zime, ublažimo sa dosta vode i omega-3 masnom kiselinom, tj. ribom. Pored obavljanja masaže i detoksikacije
prirodnih maski i krema, poželjno je posjetiti i kozmetičara koji svojim stručnim znanjem može odrediti vaš tip kože i ukazati na postojeće probleme. Potrebno je dubinsko čišćenje, masaža lica za poticanje mikrocirkulacije, parenje, dezinfekcija, vosak maska koja vraća vlagu, hidratantna krema, krema sa zaštitnim faktorom.
U proljeće, lice je beživotno i blijedo i potrebno ju je oživjeti i učiniti da zablista. I da, prestanite pušiti i smanjite unos alkohola. Nikotin smanjuje dotok kiseonika u kožu i produkciju kolagena, zbog čega ona postaje suha, izborana, gubi sjaj i poprima sivkastu boju. Alkohol širi krvne sudove, uzrokuje dehidrataciju i pucanje kapilara. Ništa nas ne pokazuje kao naše lice. Zablistajmo, u susret proljeću. Njegujte kožu!

Nastavnica praktične nastave  za kozmetičke tehničare: Alić Meliha