Adekvatna zaštita za kućne ljubimce

DOLAZI PROLJEĆE

Nakon zime koju uglavnom provode u stanu ili kratkotrajnim šetnjama, proljeće donosi nove radosti za kućne ljubimce, a sa tim i opasnosti po zdravlje. Da bi spriječili bolesti i održali u dobrom zdravlju pse i mačke vlasnici moraju obratiti pažnju na nekoliko elemenata:

Iako krpelja može biti i u zimskom periodu njihova masovna pojava dolazi sa toplijim vremenom. Opasni su po zdravlje jer su prenosnici bolesti. Uz krpelje ocekuje se aktiviranje buva i drugih nametnika u koži ljubimaca. Zato pse  i mačke treba adekvatno zaštititi.

Unutrašnji paraziti koji mogu izazavati opasne bolesti, koje su prenosive i na ljude. Preporučuje se najmanje dva puta godišnje (proljeće i jesen) redovito čišćenje ljubimaca protiv unutrašnjih
parazita.

Nokti su se u zimskom periodu manje trošili , te se preporučuje pregled i prema potrebi rezanje noktiju.

Linjanje je redovita zamjena dlake u proljeće i jesen. Redovito četkanje naročito kod rasa sa dugom dlakom spriječit će zapetljavanje dlake.

PREDSTAVLJAMO RASU

RUSKA PLAVA MAČKA

  • PORIJEKLO: Tačn istorijat porijekla ne postoji. Potiče iz Rusije, neki izvori navode da su preci ove rase živjeli u Arhangelsku, severnoj ruskoj luci na Bijelom moru.
  • GRAĐA: Tjelo je srazmjerne i lake građe, izduženo, srednje veličine, čvrsto i mišićavo. Vrat je dug i prav, a stas elegantan. Oči su bademastog oblika, intenzivno zelene boje.
  • DLAKA: Krzno je gusto, sjajno i svilenkasto. Često ga opisuju da podsjeća na najfiniji pliš. Plava je osnovna boja ove rase tj. siva sa plavim odsjajem preko koga prelazi svilenkasto – srebrni sjaj U novije vrijeme razvijene su i crne i bijele varijante krzna.
  • TEMPERAMENT: Tihe, nježne i pomalo povučene, ali su izuzetno privržene porodici i često se za njih kaže da su mačke sa odanošću psa. Ove mačke aristokratskog držanja, oprezne su i suzdržane prema strancima. Obazrive su i promišljate, ali i veoma radoznale i vesele. Poznate su i po svojoj razigranosti, kao i druželjubivosti prema drugim životinjama. Vole miran život i ne prijaju im promjene.
  • NJEGA: Krzno se lako i jednostavno održava i ne zahjteva svakodnevno četkanje i često kupanje. Ruska plava mačka je autohtona vrsta, te u zdravstvenom pogledu nema rasno genetska opterećenja. Ukoliko živi u zdravoj sredini uz pravilnu ishranu , zdrava je i otporna na bolesti i može živjeti i do 18 godina.

PREDSTAVLJAMO RASU

Maltezeri su popularni kao ljubimci i poznati zbog svoje lijepe, dugačke, bijele dlake. Ova rasa potiče sa Malte, ostrva u blizini Italije i smatra se da su u Evropu donijeti tokom krstaških ratova.

KARAKTERISTIKE MALTEZERA

  • Izgled: Psi ove rase su izuzetno mali; mužjaci su visoki najviše 25 cm u predelu vrata, a ženke još niže. I mužjaci i ženke su u proseku teški tri do pet kilograma.
  • Dlaka: Dlaka im je veoma dugačka i zapravo su najpoznatiji po njoj. Uglavnom je snježnobijele boje, ali može biti i boje slonovače.Dlaka im je dugačka i bujna, a moderno je da im se dlaka na glavi vezuje u male repiće i ukrašava mašnicama
  • Temperament: Maltezeri su izuzetno živahni. Možda su mali, ali energije im sigurno ne fali.   Nevjerovatno su odani svojim vlasnicima i Maltezeri su takođe i vrlo inteligentni i lako ih je naučiti svemu što želite

.

.