Dan državnosti Bosne i Hercegovine

25. novembar se obilježava kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Naime, upravo tog historijski vrlo značajnog 25. novembra 1943. godine održano je prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine), u Mrkonjić Gradu. Na pomenutom zasjedanju donesena je odluka o obnovi državnosti Bosne i Hercegovine, potvrđene su njene historijske granice, koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne, te je Bosna i Hercegovina definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji. 25. novembra 1943. godine Bosna i Hercegovina je, dakle, obnovila svoju državnost, koju je izgubila 1463. godine, kada je Bosna i Hercegovina potpala pod upravu Osmanske imperije. Nakon nekoliko dana pomenuta odluka ZAVNOBIH-a je potvrđena i ozvaničena na Prvom zasjedanju AVNOJ-a, odnosno Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije, u Jajcu. Treba napomenuti da je Bosna i Hercegovina, nakon što je oslobođena 1945. godine, dobila zastavu i grb, koji su bili njeni prepoznatljivi i glavni simboli za vrijeme socijalizma, sve do 1992. godine i početka agresije na Bosnu i Hercegovinu. Ono što je najvažnija činjenica i zaključak zasjedanja ZAVNOBiH-a, je upravo činjenica da je Bosna i Hercegovina, odlukom na ovom zasjedanju, definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava. Treba dodati da je ovu odluku na zasjedanju ZAVNOBIH-a potvrdilo i izglasalo 247 vijećnika ZAVNOBIH-a, svih bosanskohercegovačkih naroda. Na kraju: JU”Srednja škola poljoprivrede,prehrane,veterine i uslužnih djelatnosti” u Sarajevu

SVIM UČENICIMA I RADNICIMA JU”Srednja škola poljoprivrede,prehrane,veterine i uslužnih djelatnosti” u Sarajevu SRETAN 25. NOVEMBAR – DAN DRŽAVNOSTI NAŠE JEDINE DOMOVINE BOSNE I HERCEGOVINE!

NAPOMENA:

Dani četvrtak i petak (25.11. i 26.11.2021) su nenastavni dani (od ponedjeljka redovna nastava prema važećem) rasporedu. Svečana akademija će se održati u srijedu 24.11.2021. godine u kino sali uz poštivanje epidemioloških mjera.

Direktorica: Mr. Velagić Seada