Dan škole

Kada objekat postane simbol vremena i borbe onda znate da se u njemu dešavala historija, a posebno kada je ta historija sazdana životima, emocijama i radom djece i učitelja, onda je to nešto posebno. Danas djevojčice polaze u školu, taj čin je lijep i radostan, a nekada je to bio veliki revolucionarni korak u historiji naše zemlje. Priča počinje ne tako davno, ali ipak u nekom drugom stoljeću, davne 1925. godine 20. stoljeća kada se osniva Prva ženska gimnazija.

Imena škole i ulica su se mijenjala, ali ulica i zgrada ostale su iste.

Nastavnicima i učenicima čestitamo Dan škole, koji obilježavamo 10. oktobra kao i svake godine.

 

U nastavku teksta prenosimo vam čestitku ministrice Naide Hota-Muminović:

Uvažene kolege, dragi naši učenici i poštovani roditelji

posebno sam ponosna da je 10. 10. 1935. godine u žutoj zgradi na obali Miljacke počela sa radom „Prva ženska gimnazija“. Ova škola je kroz skoro stoljeće postojanja mijenjala svoj naziv 10 puta, ali kvalitet odgojno-obrazovnog rada je kontinuirano unaprijeđivan. Od 07.09.2009. godine škola posluje pod nazivom JU Srednja škola poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti Sarajevo, te je lider među ustanovanama svog usmjerenja u Bosni i Hercegovini.

Obzirom da je 10.10. bio JU Srednja škola poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti Sarajevo, u ime Ministarstva za odgoj i obrazovanje ovom prilikom Vam želim čestitati dan škole, a svima vam želim puno zdravlja, sreće i uspjeha u predstojećem periodu.

Vaš ministrica,
Naida Hota-Muminović