Podrška učenicima deficitarnih zanimanja – potpisani ugovori o stipendijama

Općinski načelnik mr. Ibrahim Hadžibajrić potpisao je 17.03.2021. ugovore sa učenicima iz Starog Grada koji su se odlučili za deficitarna zanimanja. Ovi učenici dobili su stipendije za školsku 2020/21. godinu kako bi im se pomoglo u školovanju, ali istovremeno podstaklo i druge mlade ljude da se bave zanatima, posebno starim, tradicionalnim.

Stipendiranje učenika deficitarnih zanimanja i starih tradicionalnih zanata Općina Stari Grad uvela je prije pet godina, no i pored toga nema mladih ljudi koji bi se opredijelili za tradicionalne zanate. Kako je potvrdio općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić, ova jedinica lokalne samouprave spremna je i da poveća sredstva za ove stipendije ukoliko bi se učenici više odlučivali za stare i deficitarne zanate.

“Ukupno smo za sve ove kategorije u posljednjih 12 godina izdvojili oko 3,1 milion konvertibilnih maraka, a to je pet puta viši iznos u odnosu na period kada sam tek došao na poziciju načelnika,” kazao je načelnik Hadžibajrić.

Ahmed Crnomerović je učenik trećeg razreda Srednje škole poljoprivrede, veterine u uslužnih djelatnosti Sarajevo, a opredijelio se za zanimanje mesar. Kako kaže, školovanje je lakše jer je stipendista Općine Stari Grad već treću godinu.

“To je tražen i dobro plaćen posao i zato sam ga izabrao. Puno mi znači stipendija, iskoristiću je u daljem školovanju, da se mogu finansirati, školovati i fino završiti školu koju pohađam,” kazao je Ahmed.

Srednju školu poljoprivrede, veterine u uslužnih djelatnosti Sarajevo pohađa i Tahani Smajić.

“Trenutno sam na smjeru ‘Voćar, vinogradar, vinar’ pa vidjet ćemo kasnije za šta ću se odlučiti. Stipendija mi puno znači i iskoristit ću je sa porodicom. Želim da se zahvalim načelniku i Općini jer su nam obezbijedili ove stipendije,” kazala je Tahani.

Javni poziv za stipendiranje učenika/šegrta iz oblasti deficitarnih i starih, tradicionalnih zanata-obrta/zanimanja, a za školsku 2020/2021. godinu bio je raspisan 04.11.2020. godine. Pravo učešća imali su učenici I, II i III razreda srednjih strukovnih škola (deficitarni zanati) koji nisu obnavljali godinu i učenici starih tradicionalnih zanata (šegrti koji zvanje stiču kod majstora starih zanata). Svih sedam učenika koji su aplicirali, ostvarili su pravo na stipendije.