Učenice naše škole prisustvovale radionici o medijskoj i informacijskoj pismenosti

Učenice drugog razreda naše škole, Una Arslanović i Lejla Behlulović, smjer Cvjećar-Vrtlar, su uz preporuku prof. Arnele Holjan imale priliku da prisustvuju radionici za mlade na temu medijske i informacijske pismenosti koju je u prostorijama Centra za promociju civilnog društva, 11. marta ove godine, organizovala Agencija Canal France International (CFI).

Na radionici koju je vodila novinarka Medicentra Sarajevo Nejra Hasečić, naše učenice su, između ostalog, imale priliku naučiti šta je medijska i informacijska pismenost, zbog čega je ona važna, kao i sta su dezinformacije i teorije zavjere, te kakav je njihov uticaj i kako ga prepoznati. Na radionici je predstavljena i edukativna mobilna aplikacija o dezinformacijama, kao i alati pomoću kojih se vrši verifikacija online portala, naloga na društvenim mrežama, te fotografija i video snimaka.

Tokom radionice su učesnici i učesnice radionice, na konkretnim primjerima, razvijali kritičko mišljenje i diskutovali o temama vezanim za medijsku i informacijsku pismenost.

Učenicama naše škole je, na ovaj način, pružena prilika za dodatnom edukacijom kojom su usvojile i proširile svoja znanja i vještine na polju medijske i informacijske pismenosti koja je važna u pogledu korištenja, razumijevanja, kreiranja i dijeljenja informacija i medijskog sadržaja.