Voćar – vinogradar – vinar

Voćar-vinogradar-vinar

Voćarstvo i vinogradarstvo je grana poljoprivrede koja podrazumjeva proizvodnju različitih vrsta voća te grožđa, uz koju se  uključuje i vinarstvo sa podrumarstvom.

Voćari, vinogradari i vinari školuju se prema trogodišnjem srednjoškolskom obrazovnom programu, koji  se sastoji  od opće obrazovne nastave, predmeta u funkciji struke, stručno – teoretskih predmeta  i praktične nastave , kojom će učenici steći temeljna znanja i vještine.

Program se ostvaruje u školi, školskom poljoprivrednom dobru ,poljoprivrednom institutu, tržnim centrima, kao i posjetama voćnjacima, vinogradima, rasadnicima i vinarijama ,a završava se izradom i odbranom završnog rada nakon kojeg se stiče diploma za zanimanje voćar-vinogradar-vinar.

U okviru praktične nastave prije samog uzgoja voća i grožđa, u voćnjacima i vinogradima učenici pripremaju tlo čišćenjem terena od kamenja i panjeva, rigolovanjem i gnojidbom, podižu voćnjak i vinograd. Zasađene voćke i lozu njeguju pripremanjem pogodnog gnojiva, gnojidbom, orezivanjem, vezivanjem . Od bolesti i štetočina voćke i lozu štite  prskanjem i zaprašivanjem adekvatno pripravljenim hemijskim preparatima. U rasadnicima siju i voćno sjemenje, pikiraju , rasađuju mladice, spremaju lozne reznice. Kad voće i grožđe dozrije beru ga, sortiraju, etiketiraju i uskladišćuju ili otpremaju  na tržište.

Budući učenik će razviti sliedeće kompetencije:

  • Razlikovat specifičnosti konvencionalne i ekološke proizvodnje voća, grožđa i vina.
  • Učestvovati u proizvodnji i preradi voća i grožđa
  • Razlikovati specifičnosti pri izboru položaja, sadnji vinograda i voćnjaka,
  • provođenju agrotehničkih i ampelotehničkih zahvata
  • Provoditi zaštitu bilja
  • Upotrebljavati mašine, uređaje ,alate, i opremu u voćarstvu, vinogradarstvu i podrumarstvu
  • Pratiti i primjenjivati zakonske propise zaštite na radu i zaštite okoliša

Učenici će biti osposobljeni za:

  • rad u voćarskim i loznim rasadnicima,
  • rad u voćarskim, vinogradarskim i vinarskim pogonima
  • rad u hladnjačama, linijama za sortiranje pakiranje i distribuciju voća i grožđa
  • rad u tržnim centrima na odjelima voća i vina

Dodatno obrazovanje za sticanje četvrtog stepena srednje stručne spreme i kasnije visoke stručne spreme omogućuje daljnje napredovanje.