Kozmetički tehničar

Kozmetički tehničar:

Zanimanje kozmetičkog tehničara obuhvata njegu kože lica i tijela. Kozmetičari primjenjuju profesionalne tretmane koji se sprovode nad licem, tijelom, kosom ili noktima klijenta u cilju estetskog uljepšavanja, ali i po preporuci dermatologa. Kozmetičari obavljaju masaže lica i tijela, rade manikir (uređenja noktiju), pedikir , depilaciju, tretmane uklanjanja celulita, strija, bora i manjih ožiljaka pomoću lasera i ostale specijalizovane tretmane namijenjene njezi kože. Obučeni kozmetičari, takođe, pružaju usluge profesionalnog šminkanja.

U svom radu koriste razne sprave i uređaje namenjene za estetsko tretiranje epitela, masažere, lampe, epi-aparate, lupe za posmatranje lica i vrata.

Veliki broj različitih segmenata rada za koje se obučavaju polaznici ovog smijera pruža i mnoštvo mogućnosti za zaposlenje kao i samostalan rad.

Ipak, ovo je zanimanje širokog spektra, srednjoškolsko obrazovanje za kozmetičkog tehničara traje 4 godine s tim da se daje mogućnost nastavka daljnjeg stručnog usavršavanja preciznije 5-og stepena zvanog majstorski ispit. Jako bitno za ovu struku jeste usavršavanje dodatnim edukacijama, kursevima, takmičenjima i kozmetološkim edukacijama.

Osnovni ciljevi ovog obrazovanja su:

· Sticanje znanja i vještina za obavljanje poslova kozmetičkog tehničara;

· Razvijanje profesionalnog odnosa i higijenskih navika važnih u radu u ovoj oblasti;

· Razvijanje komunikacijskih i socijalnih vještina sa klijentima;

· Razvijanje samostalnosti u radu i adekvatne komunikacije i profesionalne saradnje sa kolegama i saradnicima iz oblasti zdravstva.