Učešće na Sajmu srednjih škola

27.05.2019.god. otvoren je jednodnevni Sajam srednjih škola na kojem su učenici koji završavaju deveti razred osnovne škole i njihovi roditelji, i svi zainteresirani, imali priliku upoznati se sa programima i zanimanjima koje nude srednje škole.  Kroz svoje prezentacije  škole su ponudile najznačajnije informacije o svom radu i funkcioniranju, osnovnim djelatnostima kojima se bave, te načinima na koje su ove ustanove povezane sa poslodavcima, te kakva je konkurentnost na tržištu rada nakon završetka ovih srednjih škola. Ovaj sajam organiziran je u saradnji resornog ministarstva i  Zajednice srednjih škola, a trajao je u periodu od 12 do 18 sati na platou ispred BBI centra.

U okviru Sajma srednjih škola i naša škola je predstavila svoja zanimanja. Pored profesora za našim štandom su bili prisutni i učenici, a sve u funkciji što bolje prezentacije svega onog šta naša škola nudi budućim učenicima. Na našem štandu posjetioci su mogli da vide djelić od onog što učenici prave u školskim radionicama i kabinetima: razne vrste peciva i kolača, suhomesnate proizvode, prehrambene proizvode, aranžamane cvijeća, modele i mikroskope koje koriste veterinarski tehničari, modele glave sa frizurama koje su radili naši učenici frizeri, učenici su izvodili oglede koje izvode u školskoj laboratoriji, a kozmetičari su prezentirali svoje vještine šminkanja. Uz brošure koje su posjetioci mogli uzeti, na štandu su bili i maturski radovi naših učenika koje su zainteresovani mogli pogledati.

Ministrica za obrazovanje, nauku i mlade KS-a Zineta Bogunić koja je otvorila Sajam srednjih škola ovom prilikom je najavila da će i ove godine 100 učenika koji izaberu 18 zanimanja koja su deficitarna dobiti od resornog ministarstva stipendiju. Pozvala je mlade da prilikom upisa poštuju svoje želje i kompetencije te da izaberu školu koji oni žele.