Sretan vam 8. mart

Širom svijeta danas se obilježava  Međunarodni dan žena, praznik koji slavi dostignuća žena u svim sferama života te naglašava njihovu jednakopravnost.

U povodu ovog praznika direktor škole mr. Suad Alić se obratio ženama kolektiva i čestitao im praznik, a učenici III3 razreda su pripremili program uz riječi:” Ovo je od nas-za vas, u znak pažnje za sve što ste za nas uradile”, uručili su prigodnu čestitku i cvijet. Ženski dio kolektiva je počašćen i proizvodima iz školskih radionica.

 

DA PODSJETIMO: 8. mart obilježava se od 1909. godine, a začet je u SAD na osnovu deklaracije koju je donijela Socijalistička partija te zemlje.

Od 1975. UN službeno obilježavaju 8. mart kao Međunarodni dan žena, kada se slave njihova dostignuća i doprinosi u društvu, ekonomiji, privredi i ljudskim pravima.

U historiji, 8. mart je predstavljao dan borbe, žene bi izlazile na ulice i javno tražile svoja prava.

8. mart je dan kad je pravo vrijeme da se sagleda položaj žene u društvu u kojem živimo i da se ukaže na načine na koje se položaj žena, majki i radnica može popraviti.

Upravo zbog ovih, ali i mnogih drugih stvari koje ženu stavljaju u neravnopravan položaj, njihova borba ni danas nije završena.

Žene se nalaze u diskriminiranom položaju kada je u pitanju zapošljavanje, nedovoljno učestvuju u političkom odlučivanju i upravljanju u institucijama vlasti.

Procjenjuje se da će ovim tempom biti potrebno 70 godina da se premosti taj jaz, navela je Međunarodna organizacija rada (ILO).

Statistika je, također, zabrinjavajuća kada je u pitanju nasilje nad ženama.

Prema podacima UN, oko 35 posto žena širom svijeta bile su žrtve fizičkog ili seksualnog nasilja. Gotovo 200 miliona žena i djevojaka podvrgnuto je sakaćenju genitalija, a 700 miliona udato je prije svoje 18. godine.