Humanitarnu akciju “Moja kosa, tvoja kosa”

Učenici naše škole uključili su se u humanitarnu akciju “Moja kosa, tvoja kosa” koju organizira Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka”.

Nermina Čuzović, koordinatorica ovog projekta rekla je da su danas došli u ovu školu na inicijativu škole, te da je ovo odličan način da završe ovu godinu.

“Ovaj je projekat počeo ima skoro dvije godine, a ima za cilj emocionalno i psihološko jačanje djece koja su pretrpila privremeni ili trajni gubitak kose. Danas je ovdje predivno, djevojčice i djevojke su odlučile donirati svoju kosu, a to je za njih veliki korak. Ovo je jedanaesta incijativa, a prikupili smo više od  hiljadu i po donacija kose. Izrađene su i uručene 24 perike, a u procesu izrade imamo još pet perika”, kazala je Čuzović.

Suad Alić, direktor ove srednje škole, naveo je da obično nastavnici i profesori drže lekcije učenicima, a danas su učenici održali lekciju iz humanosti svima nama.

“Ta ideja koja je prvo potekla od učenika, došla je do mene i dali su meni zadatak da ovu ideju realizujemo. Kontaktirali smo Udruženje i od ovog momenta siguran sam da ćemo imati sve veću saradnju. Ideja je da ova akcija pređe u tradiciju, na način da možda jednom godišnje ili dva puta,učenici naše škole, a vjerovanto ćemo se potruditi da uključimo i učenike iz drugih škola, rade sa ovom organizacijom. Naravno, struka je jako bitna, ali kao pedagog smatram da je bitnije da učenici budu što bolji ljudi, a onda i veći stručnjaci”, rekao je Alić.

Obaveza i zadatak škole je da ovu aktivnost ne završe danas, već da je održavaju, poručio je Suad Alić.

Kosu je danas doniralo 12 učenica, a jedna od njih, Ilda Smajić, istakla je da se osjeća presretno što je učestvovala u akciji.

“Oduvijek mi je bila želja da doniram svoju kosu djeci koja su je izgubila prerano.Mislim da bi svaka djevojka, djevojčica koja ima dugu kosu, trebala da se uključi”, zaključila je Alić.